Chili Sin/Con Carne
Mitt paradrecept!! Världens godaste!
Ingredienser:
1 chili/habanero
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 tärnad zuccini
1 röd paprika
Ca 500g färs (lika god på vegofärs som på köttfärs)
400g tomatkross
4 dl rödvin, gärna torrt. Gärna mer än 4 dl.
3 msk tomatpuré
1 msk mörk soja
1-2 skvättar liquid smoke
Köttfond/köttbuljong/annan buljong
1 stor tsk oregano
1 stor tsk timjan
1 stor msk spiskummin
Cayennepeppar (var o en får välja hur starkt en vill ha det!)
Paprikapulver
Vitlökspulver
2-3 lagerblad
Ganska mkt kakao, typ 2-3 msk
2 pack bönor (ex kidneybönor, svarta bönor, kikärter)
Gör såhär:
Fräs löken, vitlöken, chilin, paprikan och zuccinin i olja. Låt få färg och ha i kryddor och tomatpuré. Rör runt och låt dra några sekunder. He i färsen och bryn (om köttfärs:tills den blivit brun, om vegofärs: räcker me några minuter). He i tomatkross, vin, soja, liquid smoke, kakao, och buljong/fond. Låt koka minst 30 min, helst upp emot en timme- eller längre. Smaka av med kryddor och He i bönorna. (obs!!!! Om bönorna är blötlagda men inte ännu kokade bör dom va i från början. Är dom färska från förpackningen räcker en koktid på 5-7 min). Servera med ris, bröd eller sallad.