Ebbas Fisksoppa


Ingredienser:
500g-1kg fisk (spelar ingen roll) 
0-500g skaldjur (gärna med skal) 
2 morötter (grovrivna) 
1-2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor 
1 dm zuccini (strimlad mha potatisskalare) 
4-9dl vitt vin 
Ev vatten om det behövs 
3 dl grädde 
1 fiskbuljongstärning
2 msk tomatpuré 
2 lagerblad
1 citron (saft + skal) 
Persilja
Koriander
Salt & peppar

Gör såhär:
Koka skalen, ex räkskalen, i hälften av vinet i en separat kastrull under lock.

Använd en stor kastrull till soppan. Fräs gul lök och riven morot i lite fett. Fyll på med tomatpuré, kryddor, och vitlök. Riv ev ner citronskal här (det kan smaka annorlunda om det rivs ner i början eller slutet). 

Häll i resten av vinet i storkastrullen, samt fiskbuljongen och lagerbladen. Låt koka upp. 

Sila i vinet som kokats med räkskalen i storkastrullen och låt koka ett tag. Häll i grädden. 

Lägg i fisken skuren i tärningar, skaldjuren och ev zuccinin (ska den vara krispig bör den läggas i senare). Låt koka ca 7 min. 

Flytta från plattan. Pressa i lite citronsaft och riv ev ner lite citronskal. 

Servera med ex krutonger, citronsaft, aioli eller vitlökssås. 

Kommentera här: