0 Läs mer >>
 
 
2 personer
 
Ingredienser:
Ett gäng fetaostbiffar, ex via detta recept:
https://www.zeta.nu/recept/fetaostbiffar/
 
Typ 4-5 potatisar
Ganska mycket smör
Olivolja
Balsamvinäger 
Typ 7 gröna oliver utan kärnor
2 vitlöksklyftor
Timjan
Orgegano
Persilja
Muskotnöt
Salt
Svartpeppar
Sallad
Salladslök 
Gurka
Tomat
Yoghurt
 
Gör såhär:
 
Potatismoset:
Koka potatisarna tills de är mjuka. Häll av vattnet men spara en liten skvätt. Hä i smör, typ 50g (men det är en smaksak - ju mer smör desto godare, men det är ju gott utan så mycket också), massa oregano, lite timjan, salt, mycket peppar, lite muskotnöt, en skvätt olivolja och mosa mha en potatismosare (eller en stor gaffel). Blanda väl.
 
Sallad:
Hacka sallad, gurka, tomat och blanda vinegrett på balsamvinäger, olivolja, salt, peppar och timjan. Blanda och sprid över salladen!
 
Olivsmör:
Lägg i en klick smör i ett glas/en skål och mikra tills det är mjukt. Hacka 2-3 vitlöksklyftor, ett gäng oliver och hä i. Hä i salt, peppar, timjan, oregano och persilja. Blanda!
 
Servering:
Hä på olivsmöret på biffarna så att det smälter lite. Hä upp en klick yoghurt (om du vill). Ät och njut!
 
 
 

Fetaostbiffar med ört...

0 Läs mer >>
2-3 torskryggffiléer
50g smör
3 vitlöksklyftor
Färsk/Fryst persilja
Salt&peppar
(potatismos till servering)
 
Lägg smöret i en skål och mikra ev kortis så det blir mjukt. Pressa i vitlök och hä i persilja, salt och peppar. Rör runt ordentligt. 
Stek torsken i smör på hög värme, tills den fått färg och nästan faller isär. 
Servera med en klick vitlökssmör som du låter smälta på torsken, sallad och mos. Mums! 

Stekt torsk med vitlö...

0 Läs mer >>
1/2 pkt parisare (inte färdigskuren)
1 pkt Krossade tomater
1 pkt matlagningsgrädde/creme fraiche
1-2 morötter
2-3 msk tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor
En skvätt bbq-sås
Franska örter
Persilja
Oregano
Cayennepeppar 
Salt
Peppar 
 
Gör såhär:
Fräs lök, vitlök och morötter. Strimla parisaren och stek tills den fått yta, antingen i samma kastrull eller på sidan om (rekommenderas). Blanda ihop och hä i tomatpuré, kryddor, bbq-sås och matlagningsgrädde. Låt koka en stund. Smaka av. 
 
Serveras till ris eller nåt sånt. 
 

Korvstroganoff på Par...

0 Läs mer >>
Ingredienser:
1 pkt halloumi
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 pkt matlagningsgrädde/grädde/iMat (2-2.5dl)
Ev 1 pkt Krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
Persilja - färsk eller fryst
Cayennepeppar 
Salt 
Peppar
Franska örter
1 tomat
 
Twist: (om man vill göra den lite roligare) 
1/2-1 sötpotatis
2-3 morötter
 
Gör såhär:
  Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar och låt koka i ca 10 min.
  Hacka lök, vitlök och morötter och fräs i olja tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpuré och kryddor.
  Stek strimlad/tärnad Halloumi på hög värme i en separat stekpanna tills den fått en krispig yta. Blanda allt (sötpotatis, Halloumi och lök landningen) i en kastrull och tillsätt (ev) Krossade tomater, matlagningsgrädde och kryddor om det behövs. Låt koka ihop en stund. Servera med ris, couscous, pasta eller nåt sånt. 

Halloumistroganoff

0 Läs mer >>
Mitt paradrecept!! Världens godaste!
 
Ingredienser:
1 chili/habanero
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 tärnad zuccini
1 röd paprika
Ca 500g färs (lika god på vegofärs som på köttfärs)
400g tomatkross
4 dl rödvin, gärna torrt. Gärna mer än 4 dl.
3 msk tomatpuré
1 msk mörk soja
1-2 skvättar liquid smoke
Köttfond/köttbuljong/annan buljong
1 stor tsk oregano
1 stor tsk timjan
1 stor msk spiskummin
Cayennepeppar (var o en får välja hur starkt en vill ha det!)
Paprikapulver 
Vitlökspulver
2-3 lagerblad
Ganska mkt kakao, typ 2-3 msk
2 pack bönor (ex kidneybönor, svarta bönor, kikärter)
 
Gör såhär:
Fräs löken, vitlöken, chilin, paprikan och zuccinin i olja. Låt få färg och ha i kryddor och tomatpuré. Rör runt och låt dra några sekunder. He i färsen och bryn (om köttfärs:tills den blivit brun, om vegofärs: räcker me några minuter). He i tomatkross, vin, soja, liquid smoke, kakao, och buljong/fond. Låt koka minst 30 min, helst upp emot en timme- eller längre. Smaka av med kryddor och He i bönorna. (obs!!!! Om bönorna är blötlagda men inte ännu kokade bör dom va i från början. Är dom färska från förpackningen räcker en koktid på 5-7 min). Servera med ris, bröd eller sallad. 

Chili Sin/Con Carne

0 Läs mer >>
Ingredienser:
2-3 dl linser (jag har dålig uppfattning)
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Ett gäng champinjoner 
Typ 2 stora morötter
1 pkt grönsaksbuljong 
1-2 pkt Krossade tomater (om du bara har ett pkt så tar du det plus motsvarade mängd vatten) 
Kanske vatten
1 pkt fetaost
Ett gäng körsbärstomater
1-2 msk tomatpuré 
 
Kryddor:
Salt
Svartpeppar
1-2 lagerblad
1-2 msk Spiskummin 
Koriander
Persilja
Ev Örtblanding av någon sort (franska örter, örtagård eller liknande). 
Cayennepeppar (för lite sting, behövs inte mycket). 
 
Gör såhär:
  Hacka lök, vitlök, svamp och morötter och fräs i olja tills löken är mjuk. Häll i tomatpuré och kryddor. Ganska mycket salt och peppar. Rör runt. 
  Häll i Krossade tomater och vatten, eller endast 2 pkt Krossade tomater. Häll i linserna och späd med vatten om det behövs. Koka upp och låt koka under lock i ca 15 min. Späd ev med mer vatten. 
  Hacka körsbärstomater och fetaost. När linserna är färdigkokta kan du hä i tomaterna o fetan, så att osten smälter lite. Smaka av och krydda om det behövs. 
 
Serveras bäst till pasta eller bulgur.
 
O-charmig bild:
 

Linsgryta med fetaost