Första gången jag kom i kontakt med den här böngrytan var på restaurangen Tblisis Hörna i Stockholm. Efter det följde jag ett recpet hyfsat, här är länken: https://georgianrecipes.net/2013/03/29/lobio-georgian-bean-dish/
Men som student med komprimerad ekonomi fick jag senast göra den på mitt sätt helt enkelt:
Ingredienser:
1/2 paket (ca 250g) torra kidneybönor (som lagts i blöt 8h innan tillagning)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor (beror på hur mycket vitlökssmak du föredrar)
En morot
Koriander! Fryst går minst lika bra som färsk, och är mycket billigare. 1/2 till !/3 paket, men det är en smakfråga
Lite olja
Salt & peppar
Övriga kryddor som är goda att ha i: (lite beroende på vad du råkar ha hemma)
Cayennepeppar
Chilipulver
Timjan
Oregano
Lagerblad
Ingefära
Gör såhär:
Läs igenom receptet innan du börjar.
1. Lägg bönorna i blöt 8h innan tillagning! Gör inget om det blir fler timmar.
2. Koka bönorna i nytt vatten i ca 40-50 min, tills de börjar mjukna
3. Hacka lök och vitlök och riv moroten
4. Fräs den gula löken i olja i en annan kastrull eller stekpanna
4. Om du har tillgång till en mortel: lägg ner alla kryddor (både torra och frysta/färska) samt vitlöken i morteln och mosa allt till ett finsmuligt pulver. Om du inte har tillgång till en mortel gör det inget, alla kryddor ska ändå ner i grytan.
5. Häll av en del av vattnet när bönorna känns ok mjuka (de ska vara halvmjuka, inte perfekt mjuka), ställ tillbaka på plattan och häll i den rivna moroten, kryddorna, vitlöken, den gula löken tillsammans med oljan den frästes i. Glöm ej salt och peppar!!!
6. Låt koka tills grytan fått en helt igenom mörkbrun färg (från bönorna) och det går att mosa bönorna med sleven (och lite våld). Smaka av!
7. Häll av vatten om du tycker du sparade för mycket, annars tar du bara fram potatismospressen och börjar mosa bönorna. Har du inte tillgång till en sån funkar gaffel, slev eller typ tunga koppar lika bra. Mosa på ba.
8. Servera till nåt lyxigt med 1800-talsvänligt, typ rotsaker och hemgjort bröd.