0 Läs mer >>

Tortilliabröd som innehåller Lopiogrytan (finns recept på bloggen), brysselkol, falafel och en tomatsås.


Koka Brysselkol: koka upp rikligt med vatten. Hä i brysselkolen o lite salt. Låt koka i 5-10 min.

Svamp- och zuccinisås:

Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull. Häll på krossade tomater och låt koka upp. Krydda med salt, peppar, socker, och alla örter du har hemma. Strimla zuccini mha en potatisskalare och lägg i såsen. Låt puttra nån minut. Blanda i citronsalft. 

Rest-wrap med svamp- ...

0 Läs mer >>

Följ valfritt recept för falafel. Köp torra bönor pga billigare och hä i dubbelt så mycket citron och vitlök mot vad receptet säger.


Koka bulgur: 1 dl bulgur + 2 dl vatten = 1 portion

Tomatsås:
Fräs vitlök och gul lök i en kastrull med valfritt fett. Häll i en burk krossade tomater och ev lite tomatpuré eller ketchup. Smaksätt med salt, peppar, socker, spiskummin, cayennepeppar, chilipulver, timjan, koriander, you name it. Bara inte basilika! 

Falafel med bulgur oc...

0 Läs mer >>

Följ valfritt falafelrecept. Använd torra bönor som du själv blötlägger för billigaste alternativ. Ha i dubbelt så mycket vitlök och citron som receptet säger.


Rotmos:
Skär och skala rödjetor, kålrot, palsternacka, morot, potatis och allt som går och hä i en gryta med vatten. Låt koka tills rödbetorna är riktigt mjuka (de är långsammast). Häll av det mesta av vattnet (spara kanske 1-2dl beroende på hur mycket du har kokat) och mosa med valfritt verktyg. Blanda med ex muskotnöt, spiskummin, persilja, koriander eller citron. Ha i lite salt och cayennepeppar. 

Koka kidneybönorna (tips är här också att köpa dem torra) och blanda med valfria kryddor. Blir mycket gott. 

Rotmos med falafel oc...

0 Läs mer >>

Ingredienser (1 portion):

1/2 rödlök 
4-5 champinjoner 
1 dl pasta 
Timjan
Citron
Salt
Peppar
Ketchup/tomatsås/olivolja

Fräs svamp och lök i olivolja i en stekpanna. Koka pastan. Hä på lite ketchup eller olivolja eller inget alls. Blanda i löken o svampen. Njut! 

Tips: för en krämigare sås:
Blanda i mjölk, gräddfil, creme fraiche eller liknande i såsen. Ha gärna i lite vitlök. 

Pasta med svamp och r...

0 Läs mer >>

Ungsrostade rotfrukter:


Skär valfri mängd av valfri rotsak i skivor. Jag använde mig av rödbetor, potatis, rödlök, morot, palsternacka och kålrot.
Häll olivolja i en plåt och hä i rotsakerna. Hä på mer olivolja o salta järnet. Ha på timjan och svartpeppar för extra gott.
Låt va i ugnen i 30-40 min på 200-250 grader C.

Sås:
Fräs vitlök och svamp i en kastrull en stund. Hä i lite vätska, jag använde soyamjölk. Hä i lite fläderlättdryck (ej utblandad). Krydda me timjan, koriander, gurkmeja och citron. Salt o peppar. Låt koka upp o hä i typ 3 nävar potatismjöl. Låt koka mer. Hä i cayennepeppar.

Sallad:
Blanda bladspenat, mango, tomat. Hän i persilja o koriander o lite jordnötter. Servera! 


Ungsrostade rotfrukte...

0 Läs mer >>
 
Första gången jag kom i kontakt med den här böngrytan var på restaurangen Tblisis Hörna i Stockholm. Efter det följde jag ett recpet hyfsat, här är länken: https://georgianrecipes.net/2013/03/29/lobio-georgian-bean-dish/ 
 
Men som student med komprimerad ekonomi fick jag senast göra den på mitt sätt helt enkelt:
 
Ingredienser:
1/2 paket (ca 250g) torra kidneybönor (som lagts i blöt 8h innan tillagning)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor (beror på hur mycket vitlökssmak du föredrar)
En morot
Koriander! Fryst går minst lika bra som färsk, och är mycket billigare. 1/2 till !/3 paket, men det är en smakfråga
Lite olja
Salt & peppar
 
Övriga kryddor som är goda att ha i: (lite beroende på vad du råkar ha hemma)
Cayennepeppar
Chilipulver
Timjan
Oregano
Lagerblad
Ingefära
 
 
Gör såhär: 
Läs igenom receptet innan du börjar. 
1. Lägg bönorna i blöt 8h innan tillagning! Gör inget om det blir fler timmar. 
2. Koka bönorna i nytt vatten i ca 40-50 min, tills de börjar mjukna
3. Hacka lök och vitlök och riv moroten
4. Fräs den gula löken i olja i en annan kastrull eller stekpanna
4. Om du har tillgång till en mortel: lägg ner alla kryddor (både torra och frysta/färska) samt vitlöken i morteln och mosa allt till ett finsmuligt pulver. Om du inte har tillgång till en mortel gör det inget, alla kryddor ska ändå ner i grytan.
5. Häll av en del av vattnet när bönorna känns ok mjuka (de ska vara halvmjuka, inte perfekt mjuka), ställ tillbaka på plattan och häll i den rivna moroten, kryddorna, vitlöken, den gula löken tillsammans med oljan den frästes i. Glöm ej salt och peppar!!!
6. Låt koka tills grytan fått en helt igenom mörkbrun färg (från bönorna) och det går att mosa bönorna med sleven (och lite våld). Smaka av!
7. Häll av vatten om du tycker du sparade för mycket, annars tar du bara fram potatismospressen och börjar mosa bönorna. Har du inte tillgång till en sån funkar gaffel, slev eller typ tunga koppar lika bra. Mosa på ba. 
8. Servera till nåt lyxigt med 1800-talsvänligt, typ rotsaker och hemgjort bröd. 
 

Lopio - böngryta från...